Zonnepanelen voor je bedrijf? 3 tips voor ondernemers

Duurzaam ondernemen is populair: steeds meer ondernemers in Nederland stappen over op een groene bedrijfsvoering. Dat doen ze onder andere door zakelijk zonnepanelen te kopen of te leasen. Met zonnepanelen wek je je eigen groene energie op; een vorm van stroom die beter is voor het milieu dan de standaard grijze energie. Omdat zonnepanelen zo populair zijn, heb je ruim de keuze in Nederland. In dit artikel lees je enkele handige tips die je mee kunt nemen in je zoektocht naar zonnepanelen voor je bedrijf.

Bepaal je budget, energieverbruik en wat je wilt besparen        

Voordat je een deal maakt met een aanbieder van zakelijke zonnepanelen moet je voor jezelf bedenken wat je precies nodig denkt te hebben. Denk bijvoorbeeld eens goed na over het energieverbruik van je bedrijf en wat je met zonnepanelen wilt. Wil je bijvoorbeeld voor de volle 100% gebruik maken van groene stroom binnen je onderneming of is een gedeelte ook goed? Op basis daarvan kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je denkt nodig te hebben. Omdat zonnepanelen een investering zijn voor de langere termijn is het ook goed om al na te denken over de toekomst. Ben je van plan om het bedrijf uit te breiden met bijvoorbeeld extra ruimtes of laadpalen? Daar moet je nu al rekening mee houden wil je zonnepanelen zakelijk aanschaffen. Kijk uiteraard ook goed naar wat je budget is en wat het huidige aanbod is. Door aanbieders van zonnepanelen met elkaar te vergelijken vind je altijd de beste deal.

Check de locatie van de zonnepanelen bij je bedrijf

Het is hierbij aan te raden om altijd eerst te kijken naar de plek waar je zonnepanelen wilt laten installeren, voordat je een daadwerkelijke deal afsluit. Zonnepanelen kunnen namelijk op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, maar moeten wel een goede locatie hebben voor optimale rendement. Over het algemeen worden zonnepanelen altijd op een dak van een bedrijfspand geplaatst, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de panelen te laten installeren in een grasveld of op een dak van een bijbehorend pand zoals een parkeergarage. Is je kantoor gevestigd in een monument? Kijk dan goed of je geen vergunning nodig hebt om de zonnepanelen te laten plaatsen. Wanneer je de ideale locatie voor zonnepanelen hebt gevonden, kun je een offerte op laten maken bij meerdere aanbieders. Op die manier weet je niet alleen wat je kunt opwekken, maar weet je ook direct waar je het meest voordelig uit bent.

Kies voor een betrouwbare installateur van zonnepanelen

Tot slot moet je nooit zomaar met het eerste het beste aanbod in zee gaan. Een goedkope installateur betekent natuurlijk niet dat het een goede installateur is. Zo komt niet iedere installateur op locatie kijken hoe en waar de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Ga het liefst voor een installateur die dit wel doet, zodat je tegelijkertijd in het echt je wensen kunt bespreken. Een goede vakman wil vaak zelf ook wel weten hoe een locatie er precies uitziet om zo een totaal kostenplaatje te kunnen maken. Bij het uitzoeken van een betrouwbare installateur moet je letten op de volgende punten:

  • Vraag vooraf wat de garantie is op de complete installatie van de zonnepanelen. Zo kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.
  • Een betrouwbare installateur beschikt over een zogeheten InstallQ certificaat. Daarmee geeft hij of zij onder andere aan dat hij/zij gediplomeerd is, vakkennis en ervaring heeft en regelmatig voor bijscholing kiest.
  • Let erop dat de installateur duidelijk communiceert over wat er moet gebeuren, hoeveel het gaat kosten en hoe je de zonnepanelen moet onderhouden.
  • Kijk samen naar de offerte en controleer of alles compleet is en klopt. Zijn de prijzen inclusief BTW of komt er nog wat bij op?

Geef een reactie