Spotlight op de inbouwspots

Ik ben een beetje blind voor wat mooi is voor in huis. Ik ben iemand die praktisch is ingesteld; dus als er ergens een lamp al in het plafond hangt, laat ik die waarschijnlijk voor de rest van mijn leven daar hangen. Als het maar brandt, toch? Fout. Sinds de Corona crisis heb ik aardig wat tijd thuis doorgebracht en vielen me voor het eerst wat dingen op. Het begon klein; de ramen waren al tijden niet meer gelapt, er zaten splinters en deuken in de plinten van de badkamer, en toen in de keuken keek ik ineens omhoog. Het was alsof ik de keukenlamp voor het eerst zag. Ik had het overgenomen van de vorige bewoner, en het was een lelijke, witgele felle lamp die niet mooi was weggewerkt. Er hing een te lang snoer aan die met tape en een haakje gewoon aan het plafond was geplakt. Sindsdien stoort die lamp mij dagelijks. De rest van het huis heeft al een make over gehad; ramen schoon, nieuwe plantjes verpot, wat lades gefixt. Maar die lamp is nu aan de beurt, en dat pak ik goed aan. Ik ga voor inbouwspots!

Voor elke keuken.

Eigenlijk heeft bijna iedereen wel inbouwspotjes in huis, zij het vaak in de keuken en de badkamer. En dat is voor een goede reden. Want dat zijn juist de twee plekken waar lampen moeten kunnen veranderen, afhankelijk van sfeer. Denk aan een felle lamp in de keuken voor tijdens het koken en schoonmaken, en zachte lampen in de keuken tijdens het diner. In de badkamer wil je een felle lamp als je je make up op doet of huid eens grondig onder handen neemt, maar zachte dimbare lampen tijdens een ontspannend bad, of als je je klaarmaakt voor bed. Lampen zijn erg bepalend voor de sfeer, en ik vind het bijna beschamend om nu pas door te hebben dat ik zo lang heb geleefd met lelijke lampen. Wat zullen mensen wel niet over mij gedacht hebben?

Waar jij zin in hebt.

Of je nou handig bent of niet, je kan ze laten installeren of het zelf eens uitproberen. Maar ik waarschuw je: zodra je van staande of saaie lampen bent verwisseld naar inbouwspots, wil je niet meer terug. Ze staan modern, schelen ruimte, zijn goed weggewerkt en eigenlijk zijn het wel tien lampen in een met dimbare spotjes. Je kan ze in standen zetten die je normale lampen niet kan. Jouw normale lamp doet: aan/uit. Inbouwspotjes doen precies waar jij op dat moment zin in hebt. Ik ga meteen online kijken voor nog wat spotjes in de slaapkamer, daar ben ik namelijk ook geen groot licht…

Geef een reactie