Financieel flexibel blijven

Wanneer je na je studie begint met werken zul je voor het eerst meer geld verdienen. Tijdens je studententijd heb je waarschijnlijk geen cent te makken gehad en het is dan ook logisch dat wanneer je meer begint te verdienen is het dan ook logisch dat je wat mooie dingen wilt gaan kopen. Maar dit is niet altijd verstandig. Zeker aan het begin van je carrière is het heel verstandig om nog financieel flexibel te blijven. In dit artikel bespreken we de redenen om dit te doen en tegelijkertijd ook tips om dit te doen.

Financiële verplichtingen

Als je een goede baan hebt nadat je klaar bent met studeren denk je misschien aan de koop van een eerste huis, een mooie auto en andere leuke dingen. Maar we leven momenteel in een maatschappij en economie die heel vaak verandert. Dit betekent dat het heel belangrijk is om een financiële buffer te hebben mocht je door een onverwachte situatie geen of minder inkomen te hebben. Wanneer je een goede baan hebt en daarom allemaal financiële verplichtingen aangaat zoals een hypotheek en schulden op een auto dan kun je in de problemen komen. Wees daarom zeker in de eerste jaren van je carrière financieel flexibel.

Als je in plaats van een baan een eigen bedrijfje begint is dit natuurlijk dubbel belangrijk. Je inkomen kan gigantisch veranderen en sommige maanden verdien je heel veel terwijl andere maanden je veel minder zult verdienen. Daarom wil je financieel flexibel blijven en ook een buffer hebben mocht je bedrijf in het rood komen te staan.

Financieel flexibel

Er zijn verschillende manieren om financieel flexibel te blijven. Ten eerste is het gewoon verstandig om ver onder je inkomen te leven zodat je een paar jaar veel geld kunt opsparen. Daarnaast is het belangrijk om geen lange financiële verplichtingen aan te gaan. Koop bijvoorbeeld niet een huis met een hypotheek die je maar nauwelijks kunt betalen. Je kunt of een startershuis kopen waar de hypotheek laag is en na een aantal jaar de investering maken in een groter huis. Een andere optie is om gewoon nog een tijd te huren.

Als je een auto nodig hebt is het ook heel verstandig om in plaats van de aankoop van een dure auto ervoor te kiezen om een lease te nemen. Je kunt een shortlease nemen die heel erg flexibel is zodat je die ook maandelijks weer kunt opzeggen. Zeker als je een entrepreneur of ZZP’er bent is dit heel erg handig.

Geef een reactie