De voor en nadelen van Tech

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Van alle ontdekkingen en ontwikkelingen die we als mens doen, lijkt de technologie vlak zich het snelste te ontwikkelen. Dat is niet heel gek want we gebruiken technologie, en dan bedoel ik vooral de digitale en elektronische technologie, iedere dag. Wat zijn hier nu de voordelen van als we zoveel mogelijkheden creëren? En zijn er ook nadelen? In deze blog bespreek ik een paar van de verschillende aspecten van technologie en ik verbind daar mijn mening aan. Misschien zet het je aan het denken of heb jij een hele andere opinie. Lees je mee?

Makkelijk en snel

Voor de alledaagse consument van technologie, worden de ontwikkelingen steeds ingewikkelder. Maar met de allernieuwste uitvindingen hebben wij gelukkig niet zo veel te maken. Sterker nog, de technologie die wij in ons alledaagse leven gebruiken, zorgt ervoor dat we een hoop tijd en moeite besparen op bepaalde activiteiten. Denk maar eens aan de hoeveelheid tijd die je kwijt zou zijn zonder printer. En hoe makkelijk is het dat je niet eens je huis uit hoeft om te winkelen en dan óok nog eens aan een chatbot op een website je vragen kan stellen als je er zelf niet uitkomt.

Plezierig en prikkelend

Maar technologie wordt ook gebruikt om te vermaken. Tegenwoordig zijn de special effects in de meeste films nauwelijks van echt te onderscheiden. En dat terwijl we heus wel weten dat superhelden niet echt bestaan. Je hoeft daarnaast ook geen tien boeken meer mee te zeulen, een simpele e-reader is voldoende. Maar ook spelletjes zijn tegenwoordig zo prikkelend dat ze soms zelfs onder ‘verslavend’ worden weggezet.

Bij wie ligt de controle

En op die manier komen we meteen bij de volgende; want hoeveel controle heb je zelf als het gaat om technologie. Zijn die spelletjes echt zo verslavend dat we onszelf hierin verliezen? Zoals ik al zei, weet de alledaagse consument maar weinig van de technologische ontwikkelingen. Soms snappen we zelfs onze eigen mobiele telefoon niet. Bij wie ligt dan de controle? De consument, de maker of toch nog een derde partij?

Risico’s en verantwoording

Aan alles wat we niet snappen maar wel doen, kleven risico’s. Zolang we kritisch blijven en niet zomaar met alles akkoord gaan, kunnen we over het algemeen veilig met technologie omgaan. Jij blijft verantwoordelijk voor jouw acties. Ik ben allang blij dat ik deze blog op een laptop kon typen en online kon zetten. Stel je voor, eerst honderden versies schrijven met de hand en daarna langs de deuren om de blog uit te delen…

Geef een reactie