De valkuilen van een eigen bedrijf

We leven in een wereld van ZZP’ers, startups en eenmansbedrijfjes. Heel veel mensen lijkt het fantastisch om een eigen bedrijfje te beginnen. En het is natuurlijk ook heel erg leuk om eigen baas te zijn, werk te doen waar je passie voor hebt en niet naar kantoor te hoeven. Maar bij het runnen van een eigen bedrijf komen natuurlijk ook veel valkuilen en verantwoordelijkheden kijken. De eerste paar jaar dat je een eigen bedrijf runt zul je waarschijnlijk heel hard moeten werken en stressbestendig moeten zijn. Je zult namelijk risico’s hebben en je kunt natuurlijk verlies leiden. Het belangrijkste in de eerste jaren van je eigen bedrijf is dat je niet in bepaalde valkuilen stapt. Daarom gaan we in dit artikel in op wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een eigen bedrijfje.

Administratie

Je bent waarschijnlijk begonnen met je eigen bedrijfje omdat je graag een service of product wilde maken waar je passie voor hebt. Maar zelfs bij het allerleukste werk komen ook aspecten kijken waar je waarschijnlijk minder interesse in hebt. Wanneer je inkomen krijgt vanuit een eigen bedrijfje zul je een administratie moeten gaan bijhouden. Daaronder horen natuurlijk inkomen en uitgaven boekingen, de btw bijhouden etc. Zeker wanneer je bedrijfje groeit zal het voeren van de administratie meer tijd gaan kosten. Hopelijk kun uiteindelijk zoveel inkomen genereren dat je een boekhouder in kunt huren.

 

Facturen innen

Wanneer je een eigen bedrijf hebt zul je klanten hebben. En in veel bedrijfsmodellen zul je facturen sturen naar klanten voor geleverde diensten of producten. De meeste klanten zullen gewoon betalen maar elk bedrijf zal uiteindelijk een situatie hebben waar ze onbetaalde facturen hebben uitstaan en de klant moeilijk doet over betalen. Wanneer dit gebeurt kan het natuurlijk voor veel stress irritatie leiden. En bovenal zal het natuurlijk een negatieve invloed hebben op je balans. Het kan dan ook verstandig zijn om een kredietverzekering aan te schaffen. Met een kredietverzekering weet je zeker dat je voor geleverde diensten en producten vergoed zal worden. Daarnaast zal het verzekeringsbedrijf ook vaak een check doen bij je potentiéle klanten of deze wel de middelen hebben om je te betalen.

Een team bouwen

Veel bedrijfjes beginnen met een of twee personen die het gehele bedrijf runnen. Maar wanneer je bedrijf begint te groeien heb je waarschijnlijk zoveel werk dat je een team moet gaan bouwen. Het aannemen van de juiste mensen is ontzettend belangrijk. Je wilt mensen die de juiste vaardigheden hebben maar ook geloven in de visie van je bedrijf en waar je voor staat.

Geef een reactie