Beter worden in natuurfotografie

Al jarenlang ben ik een groot voorliefhebber van natuurfotografie. Simpel gezegd combineert het mijn liefde voor fotografie met mijn liefde voor de natuur. Fotografie als hobby en passie is natuurlijk een creatieve vorm van kunst. Het vastleggen van bijzondere en mooie momenten is fantastisch en fotografie is ook weer een vaardigheid om te leren. Maar wat is de diepere reden dat ik koos voor natuurfotografie? Ik heb altijd een liefde gehad voor dieren. Voor mij zou is natuurfotografie dan ook vooral de fotografie van dieren. Zeker in de afgelopen jaren door de BBC documentaires genaamd Planet Earth waar ze prachtige dieren in het wild lieten zien was ik geïnspireerd om zelf te proberen deze dieren vast te leggen. Maar het fotograferen van dieren in het wild is best ingewikkeld. Daarom bespreek in dit artikel een aantal tips voor betere natuurfotografie.

Geduld

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om te geven. Wanneer je besluit om wilde dieren te fotograferen zul je veel geduld moeten hebben. Wilde dieren zijn namelijk niet zomaar overal te spotten. Soms kun je dagen hebben dat je urenlang rondloopt in het bos of op de duinen zonder dat je een dier spot om te fotograferen. Sommige dagen zie je helemaal niks. Maar wanneer je wel een dier fotografeert kan het natuurlijk prachtig zijn. Aangezien je geduld zult moeten hebben en in de natuur bent is het natuurlijk ook belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg dat je op wisselvallige weersomstandigheden bent voorbereid en neem genoeg eten en drinken mee. Bescherm niet alleen jezelf tegen de omstandigheden maar ook je apparatuur. Je wilt natuurlijk niet dat je camera nat wordt of beschadigd raakt

Stilte

Bijna alle wilde dieren zullen zich niet laten zien als je veel herrie maakt en opvallend beweegt. Het is logischerwijs belangrijk dat je stil en rustig beweegt wanneer je door de natuur wandelt. Doe ook kleding aan die niet opvalt. Wanneer je een prachtig dier ziet om te fotograferen is het geen goed idee om snel ernaartoe te rennen om in positie te komen.

Kies een goede camera

Het kiezen van een goede camera is natuurlijk belangrijk. Bij natuurfotografie is misschien wel het belangrijkste aspect de lens. Je hebt een telelens nodig aangezien je bij de fotografie waarschijnlijk op verre afstand bent. Zeker voor vogels is dit de beste manier om te fotograferen. Anders zul je ze al afschrikken voordat je dichtbij genoeg bent voor een foto. Je kunt ook kiezen voor een wildcamera. Deze kun je opstellen en hij zal door beweging een foto maken. Op deze manier kun je zonder zelf op pad te gaan wilde dieren fotograferen.

Geef een reactie