Bespaar op energie en geld binnen je bedrijf met deze tips

De meeste ondernemers willen het wel, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen: het besparen op mkb energie. Er is ook een groep die maar al te goed weet waar ze moeten starten, maar die denkt dat het vooral heel duur is om energie te besparen binnen het bedrijf. Gelukkig is er een aantal tips om op te volgen waarmee je op een betaalbare manier minder energie kunt verbruiken – en zo ook minder geld kwijt bent aan je zakelijke energie. Het grote voordeel hierbij is dat iedere tip gemakkelijk is toe te passen, zonder dat je daar dus veel geld voor neer hoeft te leggen. In dit artikel lees je drie tips voor het besparen op energie en op je zakelijke portemonnee.

Thuiswerken en/of flexwerken is de toekomst

Een van de stappen die steeds meer ondernemers vandaag de dag zetten, is het overstappen op flexwerken of thuiswerken. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven waarbij een deel van de medewerkers best eens een dagje of twee dagen per week thuis of op een andere locatie kan werken. Natuurlijk zijn er altijd beroepen, zoals een tandarts of een dokter, waarbij dit wat minder handig is. Beschik je echter over een bedrijf waarbij men achter de laptop of desktop moet werken en waarbij communicatie ook goed online of telefonisch kan? In dat geval is het zeker aan te raden om zo’n thuiswerkdag of flexwerkdag in te schakelen. Dit scheelt je namelijk in verhouding best veel op je zakelijke energiekosten, helemaal wanneer je meerdere mensen dit laat doen. De COVID-19 crisis laat hierbij zien dat werken op afstand in de meeste gevallen best goed werkt, waardoor deze manier van werken zeker de toekomst is.

Stap over op een slimme energiemeter

Sinds de Wet Milieubeheer beter wordt gehandhaafd, zijn grotere bedrijven in Nederland verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Ook MKB’ers en ZZP’ers wordt uiteraard aangeraden om eens te kijken naar hun ecologische voetafdruk. Waar kun je energie besparen en wat kun je betekenen voor een beter milieu? In het kader van de Klimaattop stimuleert de Nederlandse overheid bedrijven om groener te werken. Daarbij hoort een slimme energiemeter. Anno 2020 heeft nog niet ieder bedrijf zo’n handige meter waarop je duidelijk inzicht krijgt wat je verbruikt. Het is echter wel de bedoeling dat iedere onderneming met een zakelijk energiecontract dit uiteindelijk heeft. Met een slimme energiemeter check je eenvoudig hoeveel energie je bij welk apparaat verbruikt en waar je dus eventueel energie kunt besparen. Op die manier ben je al bewust(er) bezig met je zakelijke energie.

Wek je eigen energie op met zonnepanelen

De laatste stap is weliswaar een wat duurdere stap, maar nog steeds niet onbetaalbaar: schaf zakelijke zonnepanelen aan. Feit is dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren flink lager is gaan liggen. Dat maakt het kopen van zonnepanelen toegankelijker voor een grotere groep. Het grote voordeel van je eigen verantwoorde groene stroom op kunnen wekken met behulp van zonnepanelen is dat je uiteindelijk gratis stroom gebruikt. Ook ben je niet meer afhankelijk van wat de energiemarkt doet: gaan de energieprijzen omhoog? Daar heb je met je eigen energiebron geen last van. Je bent je veel bewuster van wat je verbruikt met zo’n bron, waardoor de kans groot is dat je minder gaat verbruiken. Uiteraard moet je wel eerst investeren in zakelijke zonnepanelen. Hierbij is het goed om te weten dat je dergelijke panelen er al binnen enkele jaren uit hebt. Ben je benieuwd wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen beteken? Op Energie-Zakelijk.nl lees je alles over zonnepanelen voor je bedrijf.

Geef een reactie